yaşamak için sevmeli
YAŞAMAK İÇİN SEVMELİ

Join the forum, it's quick and easy

yaşamak için sevmeli
YAŞAMAK İÇİN SEVMELİ
yaşamak için sevmeli
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Tarıyıcı
 Kapı
 Indeks
 Üye Listesi
 Profil
 SSS
 Arama
En son konular
» İş'te Başarı Duası
Kurban keserken bunlara dikkat EmptySalı Mart 23, 2010 11:26 am tarafından bayturk

» Doğum öncesi ve sonrası dua
Kurban keserken bunlara dikkat EmptySalı Mart 23, 2010 11:24 am tarafından bayturk

» Nazar Duası
Kurban keserken bunlara dikkat EmptySalı Mart 23, 2010 11:22 am tarafından bayturk

» Ağlayan Çocuklar için Dua
Kurban keserken bunlara dikkat EmptySalı Mart 23, 2010 11:21 am tarafından bayturk

» Üzüntüyü ve stresi giderme duası
Kurban keserken bunlara dikkat EmptySalı Mart 23, 2010 11:20 am tarafından bayturk

» Zehirli hayvan ısırmalarına karşı dua
Kurban keserken bunlara dikkat EmptySalı Mart 23, 2010 11:19 am tarafından bayturk

» uyuyamayan birinin edeceği dua
Kurban keserken bunlara dikkat EmptySalı Mart 23, 2010 10:36 am tarafından bayturk

» Büyüden kurtulmak için
Kurban keserken bunlara dikkat EmptySalı Mart 23, 2010 10:22 am tarafından bayturk

» BÜYÜ ÇEŞİTLERİ VE KORUNMA YÖNTEMLERİ
Kurban keserken bunlara dikkat EmptySalı Mart 23, 2010 10:20 am tarafından bayturk

Arama
 
 

Sonuç :
 


Rechercher çıkıntı araştırma

Kasım 2024
PtsiSalıÇarş.Perş.CumaC.tesiPaz
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Takvim Takvim

gözlerinin gördüğü her şeyi seviyorum

Kurban keserken bunlara dikkat

Aşağa gitmek

Kurban keserken bunlara dikkat Empty Kurban keserken bunlara dikkat

Mesaj  bayturk Ptsi Mart 08, 2010 11:51 pm

Kurban keserken bunlara dikkat
Diyanet İşleri Başkanlığı, kurban kesiminde uyulması gereken kuralları açıkladı.

Diyanet İşleri Başkanlığı, kurban kesimi sırasında, hayvana acı çektirilmemesi, hayvanların ehil kişiler tarafından, süratle kesilmesi gerektiğini bildirdi.

Diyanet İşleri Başkanlığı Din Hizmetleri Dairesi’nin "kurban ibadeti" hakkında derlediği bilgilere göre, akıllı, buluğ çağına ermiş, temel ihtiyaçlarından ve borcundan başka 80.18 gram altına, ya da buna denk bir paraya veya mala sahip Müslümanlar, kurban kesmekle yükümlü sayılıyor.

Bu şartlara sahip karı kocaların, "ibadetlerde ceza ve ödül bireyseldir" anlayışından hareketle ayrı ayrı kurban kesmesi gerekiyor.

Yolcular ise kurban kesmekle mükellef kılınmıyor.

Kurban kesmek yerine sadaka vermek, kurban ibadetinin yerine geçmiyor.

Bu ibadet için kurban olacak hayvanın usulüne uygun kesilmesi gerekiyor.

İhtiyaç sahiplerine yardım etmek, Müslümanlığın önemli vazifelerinden biri olsa da bu iki ibadetin birbirinin alternatifi olarak sunulması doğru görülmüyor.

Kurban taksitle de alınabiliyor. Kişinin mülkiyetinde bulunan ve kurbanlık vasfı taşıyan tüm hayvanlar, kurban olarak kesilebiliyor.

İster peşin ister taksitle satın alınsın, hayvan kişinin mülkiyetine geçtiğinden kurban edilmesinde sakınca bulunmuyor.

Kurban ibadetinde koyun, keçi, sığır, manda ve deve dışındaki hayvanlar kesilemiyor. Koyun ve keçi cinsinden hayvanlar bir, sığır ve manda 2, deve ise 5 yaşını tamamladıktan sonra kurban edilebiliyor.

Kesim sırasında, hayvana acı çektirilmemesi, hayvanların ehil kişiler tarafından, süratle kesilmesi önem taşıyor. Kurban, akıl ve temyiz gücüne sahip kadın-erkek tüm Müslümanlar tarafından kesilebiliyor.

Kurban edilecek hayvanın erkek veya dişi olması önem taşımıyor. Ancak hangi cins hayvanların öncelikli olarak kurban edileceği belirlenirken, ekolojik dengenin ve toplumun ihtiyaçlarının göz önünde bulundurulması gerekiyor.

Koyun ve keçi sadece bir kişi için; deve, sığır ve manda ise yedi kişiyi aşmamak üzere ortaklaşa kurban edilebiliyor. Kişi, tek başına kesmek üzere aldığı büyükbaş hayvana, sonradan 6 kişiye kadar ortak kabul edebiliyor.

Kurban edilecek hayvanın, sağlıklı olması, hem ibadet hem de sağlık bakımından önem taşıyor. Bu nedenle, kötürüm derecesinde hasta, zayıf ve düşkün, bir veya iki gözü kör, boynuzları kırık, dili, kuyruğu, kulakları ve memesi kesik, dişlerinin tamamı veya çoğu dökük hayvanlardan kurban edilemiyor. Ancak, hayvanın doğuştan boynuzsuz olması, şaşı, topal, hafif hasta, bir kulağı delik veya yırtılmış olması, kurban edilmesine engel teşkil etmiyor.

Sağlıklı olduklarını belirtmek amacıyla marka takılması için hayvanların kulaklarının delinmesi ise bir kusur olarak görülmüyor.

Kurban keserken çevre temizliği ve ekolojik dengenin korunması için gerekli tedbirlerin alınması gerekiyor. Kesim işlemi tamamlandıktan sonra çevre temizliğinin yapılması, hayvanın artan parçalarının toprağa derince gömülmesi, hem kurban ibadetine gösterilecek saygının gereği olarak hem de sağlık kuralları ve çevre temizliği açısından önem taşıyor.

Hayvanların diğerinin kesimini görecek şekilde yan yana bulundurulmamalarına özen gösterilmesi gerekiyor.

Eziyet vermemek için hayvanın kesim sırasında uygun tekniklerle bayıltılmasında ise bir engel bulunmuyor. Ancak, henüz kesilmeden şok etkisiyle ölen hayvan, kurban edilemiyor.

Kesimden önce kaybolan kurbanlığın yerine yenisi alınır, birinci hayvan bulunursa, bunlardan sadece birini, mümkünse daha iyi olanını kesmek gerekiyor.

Kurbanlık niyetiyle alınan hayvan kesilmeden önce ölürse, maddi durumu iyi olan bir kişinin yeniden kurbanlık alması gerekiyor, maddi durumu iyi olmayan biri içinse İslam’da böyle bir şart getirilmiyor.

Kurban sahipleri, yanlışlıkla birbirlerinin hayvanlarını keserlerse, kendi kurbanları gibi geçerli oluyor. Etler dağıtılmamışsa değişim de yapılabiliyor.

Kurban, bayram namazının kılınmasından, bayramın 3. günü akşamına kadar kesilebiliyor. Aydınlatma yetersizliği hata, sıkıntı ve zorluklara yol açmayacaksa gece de kurban kesilmesinde sakınca bulunmuyor.

Kurban etinin üç eşit parçaya bölünmesi, bir parçasının kurban sahibi ve bakmakla yükümlü olduğu kimselerce tüketilmesi, bir parçasının eş, dost ve akrabayla paylaşılması, üçüncü parçanın ise kurban kesmeyen ve maddi durumu iyi olmayan kimselere dağıtılması tavsiye ediliyor.

Kişinin bakmakla yükümlü olduğu kimselerin kalabalık olması veya ihtiyaçlarının bulunması halinde kurban etinin kimseye dağıtılmadan evde tüketilmesinde de sakınca görülmüyor.

Kurban etinin ve diğer parçalarının satılması veya sahipleri için gelir getirici işlemlerde harcanması ise dinen doğru bulunmuyor.

Kurban mal ile yapılan bir ibadet olduğundan vekalet caiz görülüyor.

Vekalet yoluyla kurban kestiren kişi, hem bulunduğu yerde birisine hem de başka bir yerdeki kişi veya kuruma vekalet verebiliyor.

Vekalet, sözlü veya yazılı olarak ya da telefon, internet, faks ve benzeri iletişim araçlarıyla verilebiliyor.

Kesim sırasında psikolojik açıdan etkilenmemeleri için çocukların kesim yerinden uzak tutulması, dikkat edilmesi gereken konular arasında yer alıyor.

Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Eğitimde Psikolojik Hizmetler Anabilim Dalı ile Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği Başkanı Prof. Dr. Binnur Yeşilyaprak, çocukların kurban kesimini izlemesinin sakıncalı olduğunu söyledi.

Kurban kesimindeki kan, bıçak ve canlı bir yaratığın insan tarafından parçalanması görüntülerinin çocukları olumsuz etkileyebileceğine işaret eden Yeşilyaprak, ailelerin çocuklarına bu tabloyu izletmemesi gerektiğini kaydetti. Yeşilyaprak, ayrıca kurban kesimini izleyen çocukların güven duygularının ve dünyaya olan olumlu bakışlarını z
edelenebileceğini belirtti.

Bazı ailelerde kurbanlık koyunların bayramdan daha önce alınıp beslendiğini, çocukların da bu dönemde hayvanlara bağlandığını anlatan Yeşilyaprak, "Çocuğun daha sonra bağlandığı hayvandan ayrılması ve kesildiğini görmesi çocukta travmatik bir etki yaratabilir" dedi.

Yeşilyaprak, bu gibi durumlarda çocuklara çok daha dikkatli ve özenli yaklaşılması gerektiğini vurguladı.
bayturk
bayturk
Admin

Mesaj Sayısı : 241
Points : 945
Kayıt tarihi : 08/03/10
Yaş : 43
Nerden : blk

http://bayturk.benimforum.org

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön

- Similar topics

 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz